2012-05-27
23:51:52

Adams utveckling

Maj: Adam är så duktig. Han är så duktig på allt han tar sig för och han kan så otroligt mycket. Han gör oss stolta varje dag. Han vet mycket om mycket och han är nyfiken och frågar och vill hela tiden lära sig mer. Han får beröm av fröknarna på förskolan för att han vet så mycket och lär de andra barnen hur saker hänger ihop och fungerar. Fröknarna säger att det kommer hemifrån, att det märks att han får vara med på allt, men vem skulle inte vilja ha med en sån unge på allt och alltid och hur skulle man för övrigt göra annars, om han inte skulle få vara med jämt? Prins Adam.
Annars märks det att Adam är ett ganska känsligt barn. Han blir lätt orolig och blir ofta blyg i situationer han inte känner sig helt säker i. Han vill gärna apa efter andra och låter gärna andra bestämma, på gott och ont. Han behöver stöd och uppmuntran och han behöver "lära sig" att lyssna på sig själv och sätta sig själv i första rummet. Och vi måste lära oss att bli bättre på att ge och lära honom det.

2012-05-27
23:17:45

Gustavs 5:e månad

Den senaste månaden har det hänt mycket i din utveckling Gustav. Månaden började med att du fick din första smakportion mat, potatis och palsternacka, och det var en hit! Lite svårt var det förståss med att få ner maten i magen istället för att spotta ut den i haklappen men du blev bättre och bättre på det och nu när du har ätit smakportioner i en hel månad är du nästan proffs. Mat är verkligen någonting du tycker om och du har smakat ett otaligt antal frukter och grönsaker, majskrokar, risgröt och ibland får du suga på en brödbit. Mumsigt och väldigt socialt och trevligt.

Du döptes även under din 5:e månad, i Överjärna kyrka. Cermonin var underhållande och minnesvärd eftersom prästen och kantorn sjöng otroligt falskt, högt och helt i otakt med musiken under alla psalmerna. Underhållande som sagt! På festen strålade du ikapp med solen och du underhöll gästerna när du inte tog power-naps i vagnen. Du fick jättefina presenter som jag tror att du kommer ha mycket glädje av under lång tid framöver, även om du inte var speciellt intresserad av dem just då.

Föräldragrupp har vi börjat på också. Första tillfället var pappa med eftersom jag var i skolan men efter det är det du och jag som har gått. Vi är 10 mammor + bebisar i gruppen och det är ett trevligt gäng. Du tycker jättemycket om att sitta i "poolen" och titta- och ta på de andra bebisarna och du imponerar varje gång på de andra mammorna och barnsköterskan med alla färdigheter du kan. Du gör mig så stolt!

Färdigheter som sagt, straxt efter att du fyllde 4 månader började du sitta själv och det gör du för  jämnan nu. Ibland är du lite ostadigare och behöver lite stöd från händerna men för det mesta sitter du alldeles själv och leker med någon spännande leksak. Spännande leksaker är då allt som går att stoppa i munnen och suga- och "bita" på, det vill säga de flesta leksaker och även dina egna händer och fötter. Dina fötter har du verkligen hittat den senaste månaden. Du älskar att ligga naken på skötbordet eller på en filt och undersöka dina fötter, smaka på dem och sparka dem hårt ner i golvet och så snabbt upp igen. Det senaste är livsfarligt att göra om du ligger på skötbordet men det bryr du dig inte om så det gäller att passa dig.
Du är en väldigt glad och nöjd bebis, du skrattar högt när man kittlar dig under armarna eller på magen och när Adam busar och leker med dig, det är det bästa du vet. Du skrattar åt honom bara han tittar på dig ibland, "vår gulliga bebis" som han brukar säga till dig.
Du tycker även jättemycket om att stå och du är väldigt stadig. Du behöver bara två fingrar att dra dig upp med och sen antingen stöd av händerna eller att man håller dig om magen så står du stadigt. Du har börjat använda hoppgungan och även gåstolen den senaste månaden och de är det stort underhållsvärde på, framförallt på gåstolen som du faktiskt så smått lyckas ta dig framåt/bakåt/åt sidan med. Alla knappar med ljud och ljus bidrar också till upplevelsen förståss.

Nu, 5 månader gammal är du 69,5 cm lång, väger 8.480 gram och har 45,5 cm i huvudomfång.
Underbara unge, tack för att jag får vara din mamma!
2012-05-27
22:47:32

Gustavs 4:de månad

Gustav, du ligger här bredvid mig och jollrar och leker i babygymmet. Där trivs du fortfarande bra även om du mycket hellre vill sitta upp eller stå. Du är så stadig i benen och står och ställer dig upp helt själv, du behöver bara lite hjälp med balansen.

Förutom Adam är Cindy din stora favorit, hon är så snäll och kommer till dig när du ligger på golvet och låter dig känna på och ta i henne hur mycket du vill och det gör du gärna. Du har även börjat gripa efter och i saker och föra dem till munnen. Allt vill du smaka på och vissa leksaker (t.ex. en elefant du fick i påskpresent av kusin Lea) smakar extra gott.

Nästan alltid sitter du med i babystolen när vi äter och det tycker du är så spännande. Andra barn är du också fachinerad av och framförallt bebisar i din storlek eller större. Idag var vi och lekte hos Maria, Lydia och Agnes och Agnes som är 9 månader tyckte du var väldigt intressant.

Du har vänt dig några gånger från mage till rygg och från rygg vänder du dig till sidan och när vi byter blöja lyfter du alltid upp rumpan i vädret för att "hjälpa till".
4 månader gammal väger du 7.980 gram, är 66,5 cm lång och har 44,5 cm i huvudomfång.