2011-06-17
20:48:29

Fotobok - Leken

Juni: Adams absoluta favoritleksaker är Duplo, bollsporter av olika slag och framförallt bandy, bilar och (på dagis) hemvrån där han lagar mat och leker affär. Han tycker även om att rita och måla och har på senaste blivit väldigt intresserad av bokstäver och att lära sig skriva sitt namn. Böcker är fortfarande en stor favorit också.
Han kan stanna i samma lek länge och leker bra med kompisar. Han är duktig på att plocka fram och plocka bort.
Hans bästa kompisar på dagis är Emil, Isolde och Stefan. Han leker även mycket med Isa och Elise. På dagis har han även en "storasyster", Märta. De leker och bråkar om vartannat, precis som riktiga syskon.
Hemma är det Casper som är bästa kompisen men han leker bra med de flesta; Axel, Valdemar, Nellie. Lilla Lea tycker Adam också väldigt mycket om men än så länge är hon inte en jätterolig lekkamrat.

Oktober: Adam tycker fortfarande mycket om avan nämnda lekar och leksaker och nu intresserar han sig även mycket för sin docka och för sina gosedjur. Han matar och sköter om dem, nattar, tröstar, byter blöja och är väldigt omtänksam. Sängen har han full med gosedjur (och snutte förståss) och varje morgon när han kommer in till oss ska alla med så han får gå i omgångar för att hämta alla.
Han är även en riktig samlare, han samlar pinnar och stenar och tar med hem. Pinnarna och stenarna kommer överallt ifrån, förskolan, farmor och farfars garageuppfart, skogen, lekparken, marken på promenaden osv. Alla pinnar och stenar duger inte heller minsann, det är bara vissa som uppfyller kraven och gud nåde då om han råkar tappa den/dem eller glömma den/dem i lekparken, då är det bara att gå tillbaka och hämta. De får inte komma in i huset så utanför ytterdörren har vi en stor samling pinnar och stenar.
När Adam bytte förskola var han först jätteledsen och trivdes inte alls och ville absolut inte gå dit men som tur är har det ändrats. Nu är han sitt vanliga glada, trotsiga, busiga jag även där och han leker mest med Elvira, Ella, Elias och Michal. Han leker även mycket och gärna med våra nya grannpojkar Theo och Oliver.
Nytt för höstterminen är att Adam har börjat på sin allra första aktivitet, Bandy-Lek. Det är så roligt och alldeles fritt, halva Majtorpskolans gympasal är bandyplan och andra halvan gymnastiksal så barnen röjer fritt och om de röjer sen! Adam och Nellie leker konstant och är helt svettiga när timmen är slut, underbart att se! Perfekt sätt att börja söndagarna.
2011-06-17
20:38:53

Fotobok - Språket

Januari: I samband med Adams 2-årsdag började han prata i två-ords meningar och straxt därefter blev det ibland tre och ibland fyra ord i samma mening.

Maj: Adams tal och språk blir bättre och bättre. I uttal ligger han lite efter men i meningsuppgyggnad ligger han normalt.
Han hoppar fortfarande ofta över bokstäver och kastar om lite men det kommer mer och mer att han säger ord och framförallt namn korrekt.
I säkert 6 månader tjatade han om 'Äpläp' som var någonting som hörde hemma på dagis. Vi frågade och gissade men kom aldrig på vad det var tills en dag när jag hämtade honom på dagis och han ropade på 'Äpläp' som han då lekte med. Det var någon som vi aldrig hade kunnat gissa på, nämligen Emil! Haha, snacka om att hitta på ett helt eget namn till Emil! Nu har han dock avancerat till att kalla honom 'Emlim' istället.

Oktober: Adam är så duktig på att prata och språket utvecklas för varje dag. Han använder i stort sett alla bokstäver och ibland förundras vi över hur väl han uttalar vissa namn eller ord, t.ex. Carolina (en av hans nya fröknar på nya förskolan) som han betonar alla stavelserna på. Säger han något "fel" och man rättar honom är han duktig och säger "rätt" efteråt. Han ligger nog ändå något efter jämnåriga i språkutveckling men det tar sig fort!
Han älskar att sjunga och favoritlåten (förrutom alla barnsånger han tar med sig hem från förskolan) är Erik Saades 'Manboy'. Världens sötaste när han sjunger och dansar till den!